Els nens i nenes d’I3 ens preguntem si podem tenir carbasses a l’escola

Les situacions d’aprenentatge de vegades les trobem sobrevingudes en un dia qualsevol a l’aula, quan un nen arriba a l’aula amb una carbassa i en fem una conversa amb els companys i companyes. Així va ser com va començar la primera SA de la Classe de la Màgia (I3), a partir d’una conversa espontània a la rotllana ens proposem tenir carbasses a l’escola, però, com ho podem aconseguir?

Podem tenir carbasses a l’escola? Aquest és el repte que guiarà la nostra investigació. 

Per començar, en Liam ens explica que la carbassa ha crescut a l’hort del seu avi. Per parlar amb l’avi li enviem un mail preguntant-li com ha aconseguit fer crèixer carbasses, què ha necessitat. De seguida l’avi ens envia un vídeo on veiem, a mesura que ens ho va explicant, que cal tenir terra, sol i aigua, a més a més, llavors de carbassa. 

Paral·lelament, a partir de l’observació directa de la carbassa, ens preguntem com deu ser per dins. Cada infant en fa una hipòtesi (potser té maduixes? jo crec que és verda per dins, a mi em sembla que és taronja). Per comprovar aquestes hipòtesis decidim obrir-la. Descobrim que és taronja, té uns pèls taronges i entre aquests unes llavors. S’assembla al mango, diu algú, i al meló perquè també té pipes.

A continuació, ens preguntem si tenim tots els elements que ens ha explicat l’avi d’en Liam a l’escola (terra, sol, aigua i llavors de carbassa) i com la resposta és afirmativa ens posem en marxa. Plantem llavors de la nostra carbassa en testos i també a la jardinera de davant la classe. Reguem els testos diàriament i anem enganxant al calendari un gomet per poder calcular, posteriorment, quant triga a brotar alguna de les llavors. 

Passats 20 dies hem aconseguit que les carbasseres creixin, mesurem amb reglets quant mesuren, una mesura 7 centímetres i l’altra 8. Per tant, hem aconseguit tenir carbasseres.

Les carbasseres segueixen creixent i nosaltres regant-les. Passats dos mesos, a punt de començar la primavera, ens enduem una sorpresa molt grossa. Ha crescut una carbassa! És una petita esfera que mesura uns 3 centímetres. Ens ha fet moltíssima il·lusió veure néixer una carbassa!

Per acabar, responem a la pregunta inicial: ara sabem que sí podem tenir carbasses a l’escola. Estem molt contents i orgullosos d’haver-ho aconseguit.