Actuem per la igualtat

Una de les situacions d’aprenentatge que hem realitzat a 5è és “Actuem per la igualtat”. Vam veure a les notícies que Islàndia havia fet una vaga feminista que havia aconseguit aturar el país. No era la primera vegada i vam investigar el motiu d’aquesta parada general i si era una protesta que es podia repetir a altres llocs del món.

Era necessari conèixer l’evolució dels drets de les dones al llarg de la història i extreure conclusions relacionant els canvis amb les èpoques històriques a les quals es van viure els drets guanyats i els drets perduts. D’aquesta manera podíem entendre millor a què ens referim quan parlem d’igualtat de drets.

Un altre dels objectius que ens vam proposar, va ser identificar conductes sexistes en l’àmbit escolar i en el dia a dia de l’alumnat de l’escola. Vam elaborar uns vídeos promocionant un espai anomenat “la bústia lila”, perquè els nens i les nenes de 4t a 6è poguessin escriure missatges, queixes o demanar ajuda per resoldre situacions en què s’haguessin sentit discriminats pel fet de ser nen o nena.

“La bústia lila”, la vam situar al vestíbul i l’equip de mediadors de l’escola, cada divendres amb l’assessorament d’una mestra, s’encarreguen de buscar solucions mitjançant la mediació entre iguals i també d’identificar si el missatge o la queixa, realment és una conducta sexista o no.

Per finalitzar la situació d’aprenentatge vam fer una enquesta a homes i dones de diferents edats, les preguntes eren les mateixes per a tots els enquestats, preguntes sobre hàbits, rutines, experiències actuals i passades a l’escola o a la feina… Un cop fetes les enquestes les vam analitzar i vam exposar les conclusions als companys i companyes de 6è, als mestres i les mestres de l’escola i a la regidora d’igualtat de l’Ajuntament de la Roca del Vallès, la senyora Raquel Vilardebò.

Estem molt orgullosos i orgulloses de la feina que vam fer i de la conclusió general que vam extreure de les enquestes, on vam poder comprovar que amb el pas dels anys s’han anat igualant els drets i els deures de tots els ciutadans, independentment de la seva identitat sexual. Així i tot, encara queda molt camí per recórrer.