La ràdio des de dins

El divendres 6 d’octubre vam estrenar la segona temporada del Sense embuts, el magazín setmanal que fan, en directe a Ràdio Mogent, els delegats de comunicació; alumnes de 1r a 6è escollits pels seus companys com a “caps de premsa” del grup-classe.

Cada dimarts a l’hora del pati tenim la primera reunió de redacció, on tots els delegats aporten idees i notícies pel programa de la setmana. Cal elaborar el contingut de cada secció:

  • Coses que passen (notícies i actualitat)
  • El temps (previsió pel cap de setmana a la Roca)
  • I tu què mires (recomanacions culturals)
  • El minut de glòria (un convidat cada setmana)
  • La cançó de la setmana

A més també tenim un petit descans a mig programa, on escoltem alguna de les càpsules radiofòniques que elaboren els alumnes de 3r, 4t i 5è, que enguany tracten de poesia (Paraules màgiques, a 3r), dites i refranys (Traiem la llengua, a 4t) i jocs de taula (Jugar-s’ho tot, a 5è).

Per treballar tot el contingut, els delegats s’agrupen per parelles, combinant un alumne dels grans i un dels petits, d’aquesta manera cadascú aporta el seu punt de vista i el resultat és més ric. Escrivim les idees en el guió, i redactem algunes parts per anar més segurs, sobretot en les notícies.

El dijous comencen els nervis! Després de concretar algun contingut més, obrim micròfons i comencem els assajos. Es tracta de jugar una mica entre la improvisació i la lectura del guió, així obtenim naturalitat i que cada programa tingui un estil diferent. Un cop passades les diferents seccions, acabem de concretar alguns aspectes i ho deixem tot preparat pel directe!

I arriba el divendres i ja estem tots histèrics! Els últims moments abans del directe serveixen per repassar quatre serrells, però la tensió regna l’ambient, i només podem estar pendents del senyal d’entrar en directe. Comença la sintonia i ja no hi ha marxa enrere.

Deu minuts després sonen els senyals horaris de les 11 h del matí i el programa s’acaba. La sensació que tenim tots en aquell moment és difícil de descriure. Potser si escolteu algun dels programes us en podreu fer una lleugera idea.

Un article de Georgina Martínez i Aleix Vidal, mestres coordinadors del Sense embuts.