Crònica: Visita a l’Arxiu de la Roca

El dimarts 15 de març vam anar a visitar l’Arxiu Municipal de la Roca del Vallès, que està ubicat a la primera planta del Centre Cultural.

La Carme, que és la responsable de l’arxiu, ens va explicar un munt de coses. Vam començar amb el procés que fa un document des que arriba a l’arxiu fins que es pot consultar; aquest passa per una restauració, si cal, un procés de catalogació i d’emmagatzematge.

Aquest és un arxiu que guarda tots els documents que es generen a l’Ajuntament. Hi podem trobar plànols, fotografies, actes, censos,… Bàsicament conté documents del segle XIX i XX, tot i que ens en va ensenyar algun d’anterior.

És molt interessant estudiar la documentació que hi ha perquè ens dóna moltes pistes de com vivien les persones del nostre poble anys enrere. Va ser divertit trobar cognoms de persones que coneixem o fins i tot de familiars propers. També ens van ensenyar diferents programes de festa major, és curiós veure els actes que es feien en diferents moments del segle XX. Vam trobar molt enriquidor veure postals de la Roca, moltes d’elles escrites per persones que hi vivien.

Finalment, també ens van ensenyar el projecte de la nostra escola i vam xafardejar quant va costar!

Tots aquests documents es guarden en uns armaris especials que es mouen amb la finalitat de donar cabuda a molts documents i també es conserven en un espai fresquet perquè no es malmetin.

La visita a l’arxiu va ser una gran descoberta!