Job shadowing a Finlàndia, darrers dies

Els darrers dies del Job Shadowing van ser molt intensos, vam tenir l’oportunitat d’observar diferents dinàmiques i activitats d’aula.

Vam poder veure diferents sessions en nivells diferents d’ensenyament de llengües estrangeres: anglès i finés; ja que a la zona de Porvoo tenen com a llengua materna el suec. Ha estat interessant de veure com els alumnes feien exposicions orals dels llibres que havien anat a buscar a la biblioteca municipal i que posteriorment havien llegit. Aquesta activitat contemplativa una coavaluació per part dels companys i companyes, cada alumne i alumna rebia el feedback en el mateix moment, aquesta rúbrica després la revisava la mestra.

També vam tenir l’oportunitat de parlar amb la responsable de la biblioteca de l’escola, un espai molt acollidor i motivador. Vam copsar la importància que té la cultura de la lectura en el dia a dia de l’escola i de les famílies. Vam poder compartir el mateix neguit de millora de la comprensió lectora, ens va explicar com es treballa la comprensió lectora de manera sistemàtica a tercer. Amb tot el que ens va explicar i vam poder observar, hem pogut comprendre una mica millor alguns dels motius pels quals tenen tan bons resultats en lectura i comprensió lectora.

Aquesta mateixa cultura i interès vers la lectura, el vam experimentar en visitar la biblioteca Oodi de Helsinki, considerada una de les millors biblioteques del món. Aquest edifici promou un concepte diferent del que per nosaltres és una biblioteca. Aquesta consta de 3 plantes que impulsen diferents competències i habilitats, com ara espais de treball, estudis d’edició musical i audiovisual, de disseny i fabricació tèxtil, impressores 3D, espais per a conferències, a més a més s’hi poden trobar espais de joc. Cosa que ens ha fet adonar que una biblioteca va molt més enllà d’un espai de préstec i de lectura de llibres, pot ser un espai per a tota la família on cadascú trobi els seus interessos.

En resum, aquesta setmana va ser molt profitosa i ens vam endur un munt d’experiències i d’idees per aplicar a les nostres escoles.